Banankommun?

2011-02-28

Refuserad av Barometern och Östran.

Det är bra att Emmaboda kommun satsar på Boda när den private kapitalägaren inte ansåg att avkastningen var tillräcklig. I stället drog Torsten Jansson med ett pennstreck undan livsmöjligheterna för ett helt samhälle. Utan möjligheter till ett folkligt, demokratiskt inflytande över beslutet. Så fungerar kapitalismen. Turerna kring den kommunala satsningen har vi alldeles för lite kännedom om för att kunna kommentera. Istället tittar vi på Christer Jonssons (c) kommentar. Intressant eftersom han är oppositionsråd i landstinget och framställer sig som mån om skattebetalarnas pengar.

Banankommun” säger Christer Jonsson i lokaltidningarna angående Emmaboda kommuns satsningar i Boda. Begreppet kommer från ”bananrepublik” som användes om de små länderna i Centralamerika där en liten ekonomisk och politisk överklass i skydd av de amerikanska bananbolagen levde livets glada dagar medan folket levde i fattigdom och misär.

Christer Jonsson borde väl känna sig hemma i en ”banankommun”. Han tillhör ju själv den politiska och ekonomiska överklassen. Hans lön kommer av skattepengar. Tillsammans med landstingsrådet Henriksson (s) berömmer han sig för att av Kalmar konstmuseum ha köpt två tavlor för 2,8 miljoner till landstinget, inte för att hängas på någon av vårdinrättningarna i länet. Nej, de skall hänga kvar på samma krokar på museet. Snacka om luftaffär! Och var tog talet om pengar till vården vägen nu?

Vi undrar också varför du anser dig värd dubbelt så hög lön som den som städar efter dig i landstingshuset? Varför protesterade du inte när dina alliansvänner såg till att du och de andra i den politiska och ekonomiska överklassen fick skattesänkningar med tusentals kronor i månaden medan hon som städar efter dig fick mycket mindre samtidigt som hennes levnadskostnader ökat betydligt mer. För att inte tala om vad som händer om hon råkar bli sjuk.

Vi undrar också varför du som säger dig vara så rädd om skattebetalarnas pengar ej reagerat när de ledande tjänstemännen och politikerna, de som verkligen har de ekonomiska förutsättningarna att betala för sig, festade, söp och åt gott under sina sk konferenser. För det var väl inte så att du själv var med och smorde kråset på skattebetalarnas bekostnad? Samtidigt drogs förmåner in för de som för låga löner sliter inom vård och omsorg.

Nej du Christer, det klirrar inte så lite i glashuset när du försöker samla politiska poäng på dina låtsasmotståndares eventuella fel. Ja vi skriver låtsasmotståndare för toppskiktet inom de båda sk blocken lever under helt andra förutsättningar än arbetare och vanligt folk. Så fortsätt ni leva i er/t ”banankommun/län” så skall vi träget fortsätta att arbeta för ett Sverige byggt på jämlikhet, solidaritet och demokrati även på det ekonomiska området.

Gunnar Axelsson, Kommunistiska partiet, Nybro