Stoppa bombkriget!

2011-04-02

Publicerad i Östran 5 april. Refuserad av Barometern.

Det var tyvärr inte ett osmakligt aprilskämt. I fredags röstade riksdagen ja till att skicka Jas-plan till kriget mot Libyen. Ett imperialistiskt krig som med nyspråk kallas humanitär intervention och med det påstådda syftet att stoppa dödandet av civila. Men vad ser vi i de länder där västvärldens bomber tidigare har fallit? Mördandet av civila och raserandet av infrastruktur i Afghanistan och Irak förskräcker. Att imperialistmakterna den här gången lyckats få till ett FN-mandat kan möjligen göra kriget legalt, men knappast legitimt.

NATO:s påstått goda uppsåt pumpas nu ut via massmedierna. Men det är för att säkra framtida oljekontrakt och inflytande som USA med allierade sluter upp bakom den ena parten i inbördeskriget. Med vapenmakt kan de se till att rätt personer inom den spretande oppositionen lyfts fram till ledande poster i en region där väst var på väg att tappa greppet.

Vi har nu vid sidan av bombhögern i Sverige begåvats med en krigshetsande bombvänster. Trots insikten om vart NATO-insatsen leder röstar (v) ja till det svenska bidraget till kriget. Borta är alla lärdomar från krigen mot och ockupationerna av Irak och Afghanistan. Borta är solidariteten med de civila som dör och kommer att dö under västs intervention. Istället sluter man upp bakom bombhögerns krigsaktivism och marknadsföring av Jas-plan. Det är skamligt.

Mot detta kräver Kommunistiska partiet och övriga fredsvänner: avbryt omedelbart bombkriget! Sätt FN att leda förhandlingar och medla i inbördeskriget, med målet att Khadaffi avgår och att det libyska folket själva får forma sin framtid!

Pär H, Kommunistiska partiet Kalmar/Nybro