Ett kulturarv offras för vinstmaximering

2012-10-15

Publicerad i Östran 17 okt

För några veckor sedan kom beskedet att de anrika glasbruken i Orrefors och Åfors läggs ned. 130 arbetare varslas. Orrefors Kosta AB öppnar visserligen för att sälja de nedläggningshotade hyttorna, men tänker behålla det världskända varumärket Orrefors inom koncernen. Så visar sig kapitalismen än en gång oförmögen att garantera jobb och hela samhällen hotas av det diktatoriska beslutet. 130 varslade i en redan hårt drabbad bygd är ett hårt slag, som riskerar att dra med sig fler varsel och konkurser från mindre företag i båda bruksorterna.

Men frågan om Orrefors och Åfors har ytterligare en dimension, utöver arbetstillfällena. Här handlar det om en hantverkstradition och om levande industrimiljöer med anor från 1700-talet som i privata händer monterats ned bit för bit under en lång tid. Det senaste beskedet är ett i en serie av negativa händelser som tillåtits drabba glasriket, med det krassa ”ökad lönsamhet” som tillräcklig förklarning.

Det orimliga i att mer eller mindre klämkäcka kapitalister får lov att hantera och missköta ett regionalt kulturarv visas alltså igen. Ingen offentlig planering, ingen demokratisk kontroll, ingen hänsyn – endast vinstmaximering får styra besluten. Från lokalpolitikens tribuner har den aktuelle Torsten Jansson tidigare beskrivits som bygdens räddare, ord som väl nu får ätas upp med bitter bismak. Oron är nu stor i de drabbade samhällena och hos de varslade och deras familjer. Och den är befogad. Vi är inte imponerade av statens hantering av SAAB och tror inte på någon stor satsning i Kalmar län från regeringens håll. Men när kapitalet gång på gång visar att det varken kan garantera jobb eller förvalta kulturarv måste kraven på statliga åtgärder ställas. Om inte fullt övertagande av glasbruken så åtminstone krav på att varumärken och profilprodukter medföljer i en eventuell försäljning av hyttorna. De etablerade namnen och varorna är en förutsättning för en fortsatt storskalig drift av bruken, alternativet är som bäst två fåmanshyttor med osäker livslängd.

Och saneringskostnaden skall naturligtvis betalas av de som drivit bruken – statligt bidrag till saneringen gör det bara ännu billigare att lägga ned industrier.

Johan Karlsson, Kommunistiska partiet Kalmar/Nybro
Gunnar Axelsson, Kommunistiska partiet Kalmar/Nybro