Fortsatta p-protester i Nybro

2013-01-01

Publicerade i Östran 2 jan och Nybro tidning 3 jan.

Först var det flera chefstjänstemän som dyrt köptes ut, sedan kom alliansen mellan S och M som snabbt följdes av kraftigt höjda politikerarvoden. Några av oss som fick betala försökte höja våra röster i protest, men de flesta nybrobor nöjde sig med att knyta näven i fickan. Men nu kom droppen som fick bägaren att rinna över: Man skall ta torget ifrån oss! Förslaget kommer från handlarna och läggs fram av alliansen M/S. Nu har många nybrobor fått nog! Nävarna tas ur byxfickan och höjs i protest. Folks protester utanför fullmäktiges unkna rum är det enda språk som politikerna förstår och fruktar; man kan ju förlora röster och därmed platsen kring den kommunala köttgrytan.

Allt började med ett inlägg på kommunens hemsida av barnboksförfattarinnan Lina Lundh. Gensvaret ledde till en namnlista mot parkeringen på torget. Tack vare solidariskt arbete lämnades knappt en vecka efter upprorets start närmare 400 namnunderskrifter över till Peter Lilja (M). Detta innebär inte att kampen är över. Nu gäller det att fortsätta för att nå drygt tusen namnunderskrifter så vi kan få till en folkomröstning för att tydligt visa att befolkningen inte vill ha någon torgparkering, men också visa att genom eniga protester kan vi få till förändringar.

För detta förslag är faktiskt inte folkligt förankrat. Handlarna har vänt sig till de, från folket, avskärmade politikerna som fattar beslut över våra huvuden mot folkviljan, se politikerarvodena, förmodligen för att dom delar samma vision; att samhället ska finnas till för företagen, istället för företagen för samhället.

I Nybro måste den vulgära marknadsdiktaturens främsta fanbärare idag vara folkpartisten Kjell Josefsson med kommentarer på tidningsartiklar om parkeringen som ”Den dagen demokratin tolkas av två personer på Kvantums parkering är det illa med Nybro ” eller ”...folkomröstning kostar pengar och är överdrivet för denna cykelställsfråga...”.

Två inlägg som är de mest arbetar- och demokratiföraktande kommentarerna jag har hört lokalt sen jag började min politiska bana. Att Lina Lundh och jag, bland många andra tappra själar, är ute på gatorna och faktiskt lyssnar på befolkningen är odemokratiskt, enligt Kjell. Han anser även att beslut ska fattas ovanför huvudena på befolkningen och folkomröstningar skall inte arrangeras ifall det inte faller borglighetens budget eller intresse i smaken. För en annan är det här inte svårt att genomskåda; det kallas för borglig skendemokrati!

Slutligen vill jag tacka Nybros invånare för att ni gör er röst hörda och vill poängtera att för att undvika ombudsmannatänkandet; fler sluter upp och bidrar efter förmåga i kampen mot parkeringen på vårt kära torg.

Johan Karlsson, Kommunistiska partiet Nybro