Sänkt restaurangmoms gynnar bara kapitalisterna

2013-08-06

Publicerad i Barometern och Östran 14 aug, Nybro tidning 29 aug

Först var det Finland. Sedan Sverige och nu är det Greklands (o)tur. Den otroligt misslyckade reformen sänkt restaurangmoms sköljer över Europas länder likt en farsot trots att den från första början i Finland visade sig generera så gott som inga nya jobb alls. Nu har det släppts en rapport från Statistiska centralbyrån som visar det vi alla redan visste; Den sänkta restaurangmomsen har varken gett oss billigare priser eller nya jobb.
SCB:s rapport berättar att reformen har skapat mellan 400(!) till 1400 jobb. Något som högern säkert applåderar åt, självbelåtna som de är. Men för en reform som kostat skattebetalarna 5,4 miljarder kr är detta ett ofattbart fiasko! Och några sänkta priser har vi inte heller sett skymten av. Efter reformens genomförande höjde exempelvis de två största hamburgerkedjorna priset på sina menyer nästan på direkten trots lovord om det motsatta.

Så vart har dessa 5,4 miljarderna tagit vägen? Ner i fickorna på krogägarna/arbetsköparna givetvis och detta praktfiasko signeras främst Annie Lööf och Centerpartiet som på allvar försökte inbilla svenska folket om att vi skulle kunna äta oss ur denna finanskris. Detta är borglig jobbpolitik i ett nötskal, att man ger arbetsköparna skattelättnader tillsammans med vackra visor om att det skapar nya jobb med resultatet att arbetslösheten bara fortsätter att stiga.

Tänk vilken nytta man istället skulle kunna använda dessa 5,4 miljarder till; exempelvis anställa 13 500 undersköterskor för att avskaffa vårdköerna- och den rådande underbemanningen på sjukhusen och öka patientsäkerheten. Reformer som folket faktiskt har ett behov av. Det kallar vi en socialistisk jobbpolitik!

Johan Karlsson, Kommunistiska partiet Nybro
Erika Berggren, Kommunistiska partiet Nybro
Joakim Nyström, Kommunistiska partiet Nybro