SD är inte välkomna!

2013-12-26

Publicerad i Östran 27 dec

Imorgon händer något mycket positivt i Kalmar. I svallvågorna av den antirasistiska demonstrationen 15 dec i Kärrtorp som blev överfallen av nazister så arrangeras en manifestation mot främlingsfientlighet, rasism och nazism i Kalmar 13:00 som på förhand ser ut att bli rätt stor. Vi är mycket lyriska över att Kalmars gator kommer att fyllas av en stor skara antirasister som ser nyttan av att solidariskt och enat protestera mot rasism och nazism.

Tyvärr så har arrangören skjutit sig själv i foten genom att bjuda in SD med anledningen att ”de är demokratiskt folkvalda”. Själva syftet med manifestationen är därmed tyvärr förstört. Vi har redan fått höra argumentet ”oroa er inte, SD kommer inte att dyka upp”, men det handlar inte om det. Det handlar om att man med denna inbjudan skänker SD legitimitet som ett antirasistiskt parti. Självklart finns risken att SD dyker upp till denna manifestation för att försöka tvätta bort rasiststämpeln som de redan gör med sin löjeväckande ”nolltolerans”.

Argumentet att SD är inbjudna för att de är demokratiskt folkvalda tycker vi är rent skamligt. Vi skall inte glömma att nynazistiska Svenskarnas parti sitter med mandat i 4 olika kommuner, varav en de bokstavligen är folkvalda i. Hade Kalmar haft oturen att ha SvP i kommunfullmäktige skulle de med samma ologiska argument också fått en inbjudan. Hur osmakligt hade det inte känts att stå och manifestera mot nazism tillsammans med nazister. Viktigt att påpeka är nämligen att SvP förnekar att de är nazister liksom SD att de är rasister.

Vi vet att många kommer att avstå från manifestationen pga SD:s inbjudan. Detta är en oerhört tråkig utveckling och vi förstår inte varför arrangören så maniskt försvarar SD:s inbjudan när en uteslutning av dem skulle innebära en mycket större uppslutning. Om så bara manifestationen kunde lyda under några tydliga slagkraftiga paroller som exempelvis ”Försvara asylrätten!” och ”Förbjud nazismen!”, paroller som varenda antirasist skriver under på, så hade vi sluppit risken att de främlingsfientliga sluter upp i manifestationen.

Vi vädjar till arrangören; Tänk om och gör rätt. Uteslut SD! Denna manifestation är så otroligt viktig.

Johan Karlsson, Kommunistiska partiet
Sofia Svensson, Ung vänster
NN, Syndikalistiska ungdomsförbundet Kalmar/Nybro