Tidningsbud, upp till kamp!

2014-01-01

Publicerad i Nybro tidning 2 jan

Så börjar den hårda vintern anlända och våra hjältar till tidningsbud börjar få det extra kämpigt. Tidningsbuden är en yrkesgrupp som idag är drabbade av en nedåtgående bransch. Att tidningsupplagorna dalar är det inget snack om, men man måste ställa sig frågan; för vilka är det en kris? Arbetarna eller kapitalägarna? VD:n för tidningsdistributören ”Tidningsbärarna” ökade mellan 2009 och 2011 sin lön med ca 250 000kr per år och hade en taxerad inkomst av tjänst på 2.579.000 kr för 2011. Så kapitalisterna går det uppenbarligen ingen nöd på.

Tidningsbuden har också under en lång tid fallit offer för en offensiv arbetsköpare. Med en låg timlön och nattbranschens kanske blygaste OB blir varje månad en kamp för att få hushållet att gå runt. Förste alliansröstare ropar säkert gärna ”skaffa ett jobb till!” som om de fanns uppradade på led. Men med en jobbtid mellan ca 03:00 – 06:00 blir det svårt att få sömnen att gå ihop så man orkar med att bära upp ännu yrke. Studier har dessutom visat att arbetare med såna arbetstider löper 75% större risk att drabbas av exempelvis diabetes än de med vanliga dagjobb. Arbetsmiljöverket gick dessutom förra vintern ut med att 7 tidningsbud på 1000 halkade så illa att de tvingades till sjukskrivning under 2011, jämfört med en på tusen i genomsnittsbranschen.

Vissa måste dock ha fler kneg för att få ihop till sitt levebröd. Som min fd kollega i Nybro som idag har 3 jobb och ändå inte lyckas komma upp i heltid. Tidigare i år hade hon vid ett tillfälle jobbat 23 dagar på raken. Det är precis det här högern i Sverige vill ska bli norm. En amerikamodell där man ska ha 2-3 lågelönejobb för att få ihop livspusslet. Lyckligtvis har dom en bit kvar även om utvecklingen tyvärr inte går åt motsatt håll.

Inför kommande avtalsrörelse hotar distributionsbolagen med upp till 30 min gratisarbete för ”arbetshandikappade” och att slopa anställningsbevis vid tillfälliga anställningar. Vi kommunister hävdar att tidningsdistributionen är mycket sårbar vid en eventuell arbetarstrejk, men har ingen övertro på att facket tillämpar dessa idag ”radikala metoder”, och vädjar istället till tidningsbuden att ta saken i egna händer med denna julhälsning; Upp till kamp och en god röd jul!

Johan Karlsson, Kommunistiska partiet Kalmar/Nybro