Manifestation mot utförsäljning

2014-05-24

Runt 200 nybrobor trotsade de tunga regnmolnen, för att protestera mot de planerade utförsäljningarna. Under dagen sprack vädret upp och istället för regn blev det sol och folkfest. Manifestationen arrangerades av Arbetsgruppen mot utförsäljning i Nybro kommun, där bland annat Johan Karlsson från Kommunistiska partiet ingår. Vi publicerar Johan Karlssons tal från manifestationen:

Jag måste bara första säga att det är fantastiskt att se hur många som slutit upp idag trots detta från början dystra väderprognoserna. Det är en viktig markering mot vår från folket avhängda kommunledning och alla deras eftersvansande lakejer; vi vill inte att ni säljer ut vår allmännytta!
Tro mig, folkliga protester är det enda språk våra politiker förstår och ni, Nybros befolkning har inte varit tysta. Det kan våran protestlista med över 900 namnunderskrifter vittna om.

Utförsäljningen må vara en politisk fråga, men det behövs inte särskilt mycket kunskap om politik för att inse att utförsäljningen är ett urbota idiotiskt förslag. Det krävs endast sunt förnuft, något våra socialmoderata kommunpolitiker uppenbarligen lider brist utav. I denna fråga samlas Nybrofolket över de politiska gränserna för att enat protestera tillsammans, precis som vi gjorde för drygt ett år sedan när vi räddade detta vackra torg från att bli en parkeringsplats. Nybros befolkning är lika överens då som nu och att vårt socialmoderatiska styre vägrar hörsamma våra protester och kritik kan inte kallas för nåt annat än politiskt självmord så nära inpå valet.

Det är det jag lutar mig tillbaka på när frågan ställs om utförsäljningen kommer att dras tillbaka.

Jag tänker nu framföra en dikt av Tage Danielsson. Tage Danielsson var i grunden klassisk socialdemokrat, men under 70-talet blev han efter hand allt mer kritisk mot socialdemokratin som han ansåg vara maktfullkomlig och svikande sina ideal.
Visst är det nånting vi känner igen här och nu i Nybro?

Den här dikten kallas Bostadspolitrukernas sång och handlar om hur politikerna river ner det som arbetarrörelsen kämpat till sig, dvs allmännyttan, i synnerhet bostadsnyttan.

Här rivs för att få luft och ljus,
så det blir inga nya hus.

Dom blir i alla fall så dyra,
att ingen kan betala hyra.

Vi river gamla rivningshus,
för där är bara bråk och bus.

Vi bygger inga nya kåkar,
Då börjar dom igen och bråkar.

Utan vi brukar vårt förnuft
och river och får ljus och luft.