Det är rent j-dra bedrövligt

2021-01-03

Publicerad i Oskarshamns-Nytt

Nyårsafton. Denna speciella dag.

Jag minns hur denna dag var nånting man brukade se fram emot när man var liten.

Päronen bjöd in sina vänner på nyårsmiddag och finporslinet dukades fram.

Alla vuxna var ovanligt fint uppklädda och man skålade med fina handgjorda glas av märket Orrefors.

Just denna dag fick alltid damerna för sig att det var legitimt att gå omkring med högklackat inomhus och man visste att morsan dagen efter skulle svära över alla märken i parketten.

Denna dagen var också unik på det sättet att det var enda dagen om året, nära tolvslaget, som grannarna med glädje hejade och pratade glatt med varann, när man all annan övrig tid på året oftast bara försökte undvika varann.

Men med nyåret kom gemenskapskänslan fram och man la alla dessa fånerier på hyllan för några minuter för att tillsammans njuta av de vackra fyrverkeriernas färger, vissa med en gnutta avund förstås över att grannen borta vid kröken alltid skulle ha de präktigaste pjäserna, men det var bara en del av charmen i den stora helheten.

Idag har nyårsafton istället blivit nåt man till stora delar bävar inför.

Jepp, ”här kommer det sedvanliga eftergnället”, tänker ni säkert.

Men nyårsafton är inte längre vad den brukade vara och den nästan enskilt största orsaken är just fyrverkerierna och/eller hur de används.

För idag används fyrverkerier så vårdslöst att det nog är dags att ta oss en funderare på om det inte rentav ska krävas vapenlicens för att få inneha dem.

Det är rent j-dra bedrövligt att slå upp text-tv på nyårsdagen och behöva läsa om hur poliser och medborgare har blivit attackerade med antingen smällare eller fyrverkeripjäser.

Hur villaägare har fått sina fönster eller fasader förstörda för att en eller flera idioter har gått omkring och slängt in tända raketer på deras tomter. Undertecknad vittnade själv för 5 år sedan i Emmaboda hur ett gäng ungdomar gick från kvarter till kvarter på nyårsafton och hivade raketer rätt in på folks tomter.

Den utbredda respektlösheten för folk och sin omgivning går som bekant hand i hand med den kalla samhällsutvecklingskurvan och dessa ungdomar höll inte på med nåt fyllespratt vill jag lova, jag upplevde dem som nyktra.

Sen ska det också nämnas att även om man på ett föredömligt sätt brukar fyrverkerier så finns det några som ändå blir lidande – djuren.

Nånstans så känns det som att djuren är den största faktorn till att folket är uppdelade i två läger när det kommer till fyrverkeriernas vara eller icke vara.

Jag anser mig förstå båda lägrens ståndpunkter.

Fyrverkeriförespråkarna är skapligt trötta på att behöva se ännu en tradition hotad, bara för att man ska behöva ta hänsyn till allt och alla, och nu även till och med djuren.

Och djurvännerna är skapligt trötta på att se deras hundar, katter och hästar stressas så mycket av smällarna att de lider.

Bara under senaste nyåret så har jag fått berättat för mig av vänner om hur deras hästar har sprungit rätt genom hägnet i ren panik, katter som har svimmat av stress och hundar som sitter och skakar och gnyr medan det smäller.

Så här ska inte nyårsafton behöva vara.

Likväl så tycker jag inte att man ska överösa samhället med olika förbud. Det är ibland en lite väl enkelspårig lösning på problem som vi faktiskt skulle kunna lösa om vi bara gav oss blanka f-n på’t.

Men jag tror att vi måste ändra vår lagstiftning för att få bukt på denna nyårsvandalism och stök.

Vår nuvarande lagstiftning gällande fyrverkerier är helt verkningslös så länge kommunerna utfärdar undantag för den just på nyårsafton.

Vilka de nya bestämmelserna än blir så ska man ju minnas att inga lagar är skrivna i sten för evigt.

I framtiden, om samhället präglas av mer respekt för sin omgivning än vad det gör idag (återinför den allmänna värnplikten!), så kanske man kan återgå till en mer liberal inställning till fyrverkerierna.

Folket bör oavsett få vara inblandade i hur en ny lagstiftning utformas, om en sådan kommer att utformas förstås.

Hade vårt samhälle genomsyrats av deltagandedemokrati, istället för den idag rådande åskådardemokratin, så tror jag att resultatet hade kunnat bli en för båda parterna tillfredsställande sådan.

Jag tror också att man gör ett misstag om man som parti i debatten om fyrverkerierna skriver folk rätt i pannan att ”så här ska det vara!”.

Därför avslutar jag istället denna insändare med två konkreta förslag/alternativ (inte krav) som jag hoppas kan väcka en god diskussion:

* Kommunerna får monopol på all användning av fyrverkerier och smällare, men får också en skyldighet att anordna minst två offentliga fyrverkeriuppskjutningar under nyårsafton. En vid valfri tid och en vid tolvslaget på natten.

Eller:

* Låt folk fortsatt få bruka fyrverkerier och smällare, men endast ”tysta” raketer ska vara tillåtna för försäljning. Försäljningen av ”tysta” raketer ökar hela tiden och vissa etablerade försäljare vittnar om en försäljningsökning på cirka 20 procent inför senaste nyåret.

Det ligger rätt i tiden och är skonsamt för djuren.

Johan Karlsson
Kommunistiska partiet Kalmar/Nybro