Många visade stöd för Palestina

2014-08-02

I helgen arrangerade Kommunistiska partiet en manifestation för Palestina, efter förfrågan från palestinier i Nybro. Minst 200 personer deltog, vilket får betraktas som mycket i en liten ort som Nybro. Manifestationen bjöd på ett flertal musikframträdanden och tal både på svenska och arabiska samt mycket dans. Kommunistiska partiet hade dagen till ära framställt en namnlista som uppmanade till kommunal bojkott av Israel och höll även en insamling till Ship to Gaza som resulterade i 2 235 insamlade kr.

Nedan publiceras Johan Karlssons (k) tal:

Jag måste börja detta tal med att säga tack. TACK för att ni är så många som har slutit upp idag för att visa ert stöd för Palestina och er avsky för den Israeliska ockupationspolitiken.
Det vi ser hända på Gazaremsan idag är inte bara ett övergrepp på den palestinska befolkningen, det är ett folkmord.

Detta är inte något Israel sticker under stolen med heller. I det Israeliska parlamentet Knesset står högt uppsatta politiker öppet och propagerar för etnisk resning samtidigt som andra politiker står och vurmar för att mödrar till de palestinska frihetskämpar som vågar bjuda den israeliska armén på motstånd ska mördas tillsammans med sina söner. Detta tillsammans med faktumet att Staten Israel har lagar som gäller olika beroende på vilken etnicitet man tillhör, självklart med fördel för judar. Israel är en apartheidstat, det är det inget snack om.

Protesterna mot detta faktum har givetvis inte låtit sig vänta från det sionistiska lägret och dess främsta fanbärare denna gång verkar vara Stefan Sturesson från Samfundet Sverige-Israels riksorganisation, som i en insändare i Östran förra månaden, i försvar av Israel, hävdar att det är Palestina som är den enda apartheidstaten eftersom palestinierna kräver att de israeliska bosättarna lämnar marken palestinierna en gång blivit berövade och bortdrivna ifrån.

Stefan Sturesson använder sig i sitt försvar av terrorstaten Israel alla de grepp som brukar känneteckna en Israelvän. Det gamla antisemitkortet finns i vanlig ordning med så fort nån protesterar mot Israel eller ens väcker kritisk frågeställning mot den folkrättsvidriga ockupationen.

Då är man judehatare. Det finns faktiskt även judar världen över och även i Israel som protesterar mot de vidriga förbrytelserna mot det Palestinska folket, men även de är säkert antisemiter genom någon ekvation bara Stefan och hans läger kan koka ihop bakom de sionistiska foliehattarna.

Dödssiffran över palestinier överstiger idag 1200 sen bomberna började falla för drygt 2 veckor sedan.

För att beskriva förödelsen på Gazaremsan räcker knappt ord till. Israel har med sina bomber slagit ut stora delar av elförsörjningen.
90% av befolkning lever utan tillgång till rent vatten.
På grund av blockaden råder det brist på mat.
Palestinierna står i timmar och köar till de få bagerier som fortfarande kan erbjuda bröd. De sätter sina liv på spel för att få bröd till att mätta sina familjer.
För det finns ingenstans att gömma sig för bomberna som Israel tycks släppa helt slumpvis.

Visst, israeliska militären släpper flygblad och skickar sms och telefonsamtal och liknande metoder för att i förväg varna för att ett raketanfall komma skall inom de närmsta minuterna, men vart ska man fly? Vi måste minnas att Gazaremsans storlek är som en fjärdedel av Öland och är mycket tätbefolkad. För vad hjälper det att fly när även grannens hus är ett raketmål?
Sen är självklart inte alla mål slumpvis utvalda. Israel ämnar bryta ner det lilla som finns kvar av Gazas infrastruktur och bombaderar därför elstationer, sjukhus, vattenledningar, skolor mm. Tom en FN-skola uppges vara nedskjuten.

Minst lika skrämmande som raketerna över Gaza är att se de milda reaktionerna signerat den politiska makten världen över.
Medan Gaza står och blöder häver det politiska samfundet genom EU drösvis med sanktioner mot Ryssland istället.
För det så kallade brottet att skänka rebellerna i östra Ukraina militärt stöd för att kunna stå upp mot den fascistiska regimen i Kiev som bombaderar Donetsk och andra stora städer på östsidan utan nån större hänsyn till civila människors liv.
Samma regim som nyligen förbjöd det kommunistiska partiet i landet trots dess stora representation i parlamentet. Samma regim som bjuder in svenska nazister för att strida mot upprorsmakarna.
På vilket sätt förtjänar Ryssland stora sanktioner, men Israel inte en enda?

När hela Sveriges riksdag 2011 röstade för en flygförbudszon över Libyen när imperalismen med stöd av Nato skulle destabilisera landet, varför infördes samtidigt inte en flygförbudszon över Gazaremsan?

Men sådan är kapitalismen.

När USA backar upp Israel både militärt och ekonomiskt blir Israel lite av en kriminell frizon där man kan bryta mot allt som heter internationell rätt samtidigt som länder som vågar välja en annan väg än kapitalismens, hur den än ter sig, ständigt skall finna sig omringat av och under hot av USA och dess lakejer, däribland Sverige senaste åren.

Vad kan då omvärlden göra för att upphäva ockupationen av Palestina?
Vad kan vi som slutit upp tillsammans på torget i Nybro göra? Precis det vi gör just nu.

Vi måste se till att fler manifestationer för Palestina arrangeras Sverige runt för att visa Israel och USA att det finns ett stort motstånd mot den vidriga ockupationspolitiken.
Inte bara i våra storstäder, utan även på mindre orter som Nybro. Bara ta en titt på hur många vi är som slutit upp här idag! Motståndet är stort!

Men minst lika viktigt, om än inte ännu mer, är att kräva en bojkott av Israeliska varor, både kommunalt och i det privata näringslivet.
Många ställer sig säkert frågan om en bojkott av israeliska varor verkligen kan få ockupationsmakten Israel på fall?
Svaret är JA, det kan den och vi kan luta oss tillbaka på att det har fungerat förr.
Kampanjen för att isolera och bojkotta apartheidregimen i Sydafrika bidrog till dess slutgiltiga fall 1994.
Bojkottsrörelsen växte fram underifrån och lyckades till slut tvinga också flera av västvärldens stater, apartheidregimens tidigare allierade, och storföretag att ta ställning. Tillsammans med motståndet i Palestina och politiska kampanjer som Ship to Gaza mm, kan en bojkott ha samma effekt idag.

Och det mest glädjande är att bojkotten fungerar! I januari i år publicerade den israeliska tidningen Yediot Ahronot en artikel om att 100 ledande israeliska företagare krävde ”en fredsuppgörelse” då deras företag drabbades allt hårdare av bojkotten som blir alltmer kännbar och diskuteras i israeliska medier på bästa sändningstid. Det rapporteras även att israeliska odlare på den ockuperade Västbanken gör stora exportförluster till följd av att butikskedjor i Europa slutar köpa frukt och grönsaker, medan stora utländska pensionsfonder drar tillbaka sina investeringar i israeliska banker.
Den totala exporten av paprika, dadlar, vindruvor och andra jordbruktsprodukter från området minskade med 14 procent förra året enligt bosättarna – motsvarande nära 200 miljoner kronor och exporten av vindruvor och paprika har gått ned med hela 50 procent.

Samtidigt så börjar några av de största pensionsfonderna världen över att dra tillbaka sina investeringar i Israel och ockuperad palestinsk mark. Nyligen gjorde PGGM, den näst största holländska pensionsfonden, sig av med sina investeringar i fem israeliska banker med motiveringen att dessa bidrar till att finansiera bosättningar. Nu kommer liknande signaler från holländska ABP, världens tredje största pensionsfond, och från de två skandinaviska investeringsbolagen Nordea och DNB, rapporterar den brittiska affärstidningen Financial Times.

Bojkotten av Israel har besvisligen en kännbar effekt och då vi i Kommunistiska partiet nu kandiderar i årets kommunval i Nybro och ser en chans till att kunna påverka kommunpolitiken så lyfter vi nu kravet på en kommunal bojkott av israeliska varor och vi tar även initiativ till en namnlista med en uppmaning till våra lokala mataffärer att upphöra försäljningen av israeliska varor.
För att ett sådant krav ska få tyngd så uppmanar vi så många som möjligt här på torget att skriva under denna listan.

Vi i Kommunistiska partiet går inte in i valrörelsen med några vackra vallöften som bryts så fort valet är över, likt andra partier i kommunen, men vi kan däremot lova att om vi kommunister kommer in i församlingen så kommer politikerna i Nybro kommun inte få en lugn stund förrän vi har fått vårt bojkottskrav av israeliska varor beviljat.

Tack så mycket!