Valnattsresultatet - 120 röster på kommunisterna

2014-09-15

Spänningen var stor på kommunisternas valvaka i Nybro under söndagskvällen. Hos en del fanns förhoppningar om mandat, medan andras förväntningar om ett femtiotal röster kraftigt överträffades.
Vi ser nu att vi inte når ett mandat, men vi har fått 120 röster, 120 nybrobor som aktivt valt Kommunistiska partiet och ser oss som ett alternativ. Samtidigt ser vi att Vänsterpartiet går framåt i kommunen, och att Socialdemokraterna och Moderaterna rasar. Tyvärr har stora delar av väljartappet gått till Centerpartiet, som har lyckats smita undan ansvar för den mygelkultur som avslöjats i kommunhuset. Och det stora smolket i glädjebägaren utgörs av Sverigedemokraterna, som mer än dubblerar sitt röstetal i kommunen trots att de inte ens har en pappersorganisation här. Vi återkommer med en analys, efter att det slutgiltiga valresultatet har kommit.

- Jag tycker det är imponerande att 120 nybrobor har röstat på Kommunistiska partiet. Det är fantastiskt, säger Markus Syrjälä, valsedelns andranamn.
- Det betyder att det bara krävs omkring sextio röster till för ett mandat.

Johan Karlsson, förstanamn på listan, är glad.
- Det har varit en otroligt lyckad valrörelse. Vi har en namnlista med ett trettiotal personer som skrivit upp sig för att gå studiecirkel, och som är intresserade av partimedlemskap.

Erika Berggren, tredjenamn, känner sig kluven.
- Jag hade hoppats på ett mandat. Men vi ska ändå vara jävligt nöjda. Vi har gått från 0 till 120 på tre år.

Nybrokommunisterna är eniga om att valkampanjen har varit mycket lyckad. På tre år har vi visat att vi är en drivande kraft i protester mot maktfullkomligheten och utförsäljningarna, och vi har trätt fram som kompromisslösa kommunister. Till skillnad från övriga partier i kommunen kommer vi fortsätta att synas på stan och bland folk, och vi känner oss stärkta av de 120 rösterna och alla människor vi mött i valrörelsen.

Vi kommer att bjuda in tlll ett öppet möte med samtal om hur vi ska gå vidare i Nybro kommun, för en arbetarpolitik. Håll utkik här på hemsidan!