Vänsterpartiet allt blekare om välfärden

2017-01-20

Publicerad 22 januari 2017 i Östran

Inför senaste riksdagsvalet gick Vänsterpartiet ut med parollen ”Inte till salu”- mot vinster i välfärden. Idag vill dock Vänsterpartiet förhandla med riskkapitalbolag och endast införa en begränsning av vinster.

Detta är intressant att se i ljuset av två undersökningar. Riksbanken och SCB informerade i augusti att halva Sverige var borta, bland annat har privatiseringar, Panamadokument och plundring av till exempel skolpeng fört bort 4000 miljarder från landet. För det andra visade Dagens Samhälle i höstas hur ett så kallat tak för vinster i praktiken slutar med att välfärdskapitalister tjänar ännu mer. Genom att ta lån av svenska storbanker och sedan sälja vidare kan både gamla och nya välfärdsföretag göra mångmiljonklipp.

Trots detta har Vänsterpartiet anpassat sig och bleknat bort i denna fråga.

Socialdemokraterna har lyckats tämja Vänsterpartiet. Vill Vänsterpartiet verka regeringsdugligt tillsammans med näringslivets springpojkar Fridolin och Löfven så är det Reepalus “utredning” som gäller.

Vinstintresset ska bort från välfärdssektorn. En befolkning måste ha kontroll över gemensamma tillgångar.

Det vi äger tillsammans kommer inte som nådegåvor från politiska partier utan är något som måste försvaras av ett engagerat folk.

Det är viktigt att se att även kommuner och landsting, som styrs av New Public Management, i praktiken ger liknande nedskärningseffekter som privat vinstjakt. Även här har Vänsterpartiet tillhört de som administrerat en sådan styrning.

Vänsterpartiet har lanserat sig som det goda partiet som är mot höga arvoden för politiker. Kalmars och Nybros ledande V-politiker har slagit sig för bröstet i denna fråga. Detta för att hitta en nisch med mjukare borgerlighet. I Kalmar röstade dock Vänsterpartiet för att införa arvodesbelopp i nivå med riksdag.

I utrikespolitiken har Vänsterpartiet valt att stödja världspolisen USA före folkvalda socialistiska regeringar i Latinamerika. Partiet har röstat ja till att skicka JAS till bl a Syrien. Vänsterpartiet har också svikit kampen mot hedersförtryck - det är bara att fråga partimedlemmen Amineh Kakabaveh vad hon har att säga om detta.

En ljuspunkt 2016 var Brexit. Arbetarväljare röstade för att lämna EU för att förbättra bl.a. fackens villkor. Vänsterpartiet brydde sig inte om sina kamrater utan förkastade arbetarväljare som rasister. Sjöstedt har inget bra svar på hur han ska förändra EU-elitens bygge som bara i avgift kostar oss tiotals miljarder.

Vi har respekt för Vänsterpartiets gräsrötter men partitoppen har valt sin egen väg.

Per Sörensen
Kommunistiska Partiet Kalmar/Nybro