Dags att införa sex timmars arbetsdag

2017-03-13

Publicerad i Östran, 8 mars 2017.

Förra veckan kunde man läsa på Östrans Nybrosidor om hur Nybro kommuns anställda genom en medarbetarenkät vittnar om en stressig arbetsmiljö med brist på resurser och inte tillräcklig tid för återhämtning.

Personalchefen Mats Dalberg berättar för tidningen att kommunen nu ska skicka cheferna på ledarskapsutbildning. Cheferna? Dra i nödbromsen någon och spola tillbaka bandet, tack.

Undertecknade vet inte om personalchef Dalberg är bekant med kommunisternas mirakelmedicin på den otrygga arbetsmiljön personalen vittnar om, men tycker att han bör göra som oss och ryta till mot politikerna; Inför sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för de kommunanställda!

Sex timmars arbetsdag är en feministisk reform av den sorten vi kommunister förespråkar; socialistisk politik som gynnar både män och kvinnor eller vilken könstillhörighet man anser sig tillhöra, utan att exkludera någon. Sex timmars arbetsdag är verkligen på tapeten just nu och testas i ett flertal kommuner runt om i landet med positiva resultat. Därför är det så beklämmande att det inte ens finns en diskussion om detta i Nybro kommunfullmäktige idag. Endast de som sätter storföretagens och de rikas väl före folkets kan vara emot en arbetstidsförkortning.

Arbetarkvinnan i Sverige idag jobbar betydligt mer deltid än vad mannen gör och det är inte annorlunda i Nybro. Med en arbetstidsförkortning så omvandlas deltidsarbeten till heltid, främst för de kvinnor som tvingats gå ner i arbetstid. Arbetstidsförkortningen lämnar inte bara mer tid över till fritiden, familj och samhällsengagemang. Den ger också positiva effekter på arbetsplatsen i form av en mer välmående personal, mindre stress, effektivare arbete, fler arbetstillfällen, mindre sjukskrivningar med mera.

I år är det 98 år sedan Sveriges kvinnor fick rösträtt. Det är även 98 år sedan senaste arbetstidsförkortningen till åtta timmars arbetsdag skedde. I ett Sverige med en produktivitet som har mer än tiodubblats sen dess borde inte sex timmars arbetsdag ens vara en kontroversiell fråga. Vi orkar inte vänta 98 år till!

Johan Karlsson, Linnea Almgren
Kommunistiska partiet Kalmar/Nybro