Sol, sång och talkörer på 1 maj

2017-05-01

Kommunistiska partiet arrangerade traditionsenligt en Röd front-demonstration i Nybro. Solen sken, och vinden tog ibland tag i banderollerna. Talkörer om att öka skatten för de rika, bojkotta Israel och att Sverige ska ut ur EU ekade längs Algatan och nere i stan.

Torgmötet öppnades av Jocke Nyström och Mattias Pettersson, som spelade och sjöng flera visor av Bengt Sändh. Talare var Johan Karlsson, Nybroavdelningens ordförande. Han presenterade Nybromodellen, kommunisternas förslag till gemensamma arbetarkrav att resa i kommunen. I solidaritetens tecken samlades in pengar till Hamnarbetarförbundet, och flera åskådare hörsammade Johan Karlssons utmaning att dricka saltvatten som en del i en internationell manifestation till stöd för de palestinska fångar som hungerstrejkar i israeliska fängelser.

2017 års förstamajtåg samlade ett tjugotal deltagare, medan torgmötet lockade mer än det dubbla.