Motvind men kampvilja på 1 maj

Röd front i Nybro 2018
Röd front i Nybro 2018
2018-05-02
Johan Karlsson (k), Röd front 2018 i Nybro
Johan Karlsson (k), Röd front 2018 i Nybro
Erika Ström (k), Röd front 2018 i Nybro
Erika Ström (k), Röd front 2018 i Nybro

I solsken och blåst vandrade årets förstamajtåg nedför Algatan från Kungshall, till Torget i Nybro. Vinden slet i banderollerna, men talkörerna ekade ändå högt.

På torgmötet talade Johan Karlsson, förstanamn på Kommunisternas valsedel i höst, om dagens åskådardemokrati, och krävde istället en deltagardemokrati där arbetare och vanligt folk kommer till tals. Han uppmanade åskådarna att kliva ner från läktarna och ge sig in i spelet.
- En deltagardemokrati är en början till ett helt annat samhälle. Det är början till ett samhälle där folket bestämmer, det är början till ett Sverige där de värden vi skapar genom vårt gemensamma arbete går till att göra livet bra för alla människor i livets alla skeenden. Det är början till ett Sverige byggt på människovärde istället för marknadsvärde utifrån gemensamt ägande och planering istället för privatiserat kaos.
- Det är början till ett Sverige och en värld där alla resurser ägs gemensamt och planmässigt och fullt ut används för att utveckla alla delar av samhället och tillfredsställa folkmajoritetens behov. Kamrater och vänner, det är verklig demokrati!

Även Erika Ström, andranamn på vallistan, talade på mötet. Hon pratade om Nybromodellen kommunisternas handlingsprogram för Nybro kommun, och pekade bland annat på behovet av sex timmars arbetsdag:
- Börja med att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på kommunens arbetsplatser, krävde hon.

I anslutning till talen spelade N(j)ET-trio, som består av Jocke Nyström, Michael Täck och Staffan Emriksson.