SD:s sågning är bland det största hyckleri jag har hört talas om

2020-12-30

Publicerad i Oskarshamns-Nytt 2020-12-30
Svar på https://www.oskarshamns-nytt.se/mattias-backstrom-johansson-sd-allvarlig...

SD:s sågning av regeringen för att de inte agerar mot att Youtube stänger ner swebbtv är bland det största hyckleri jag har hört talas om.

1. Hur menar SD att regeringen ska sätta ner foten mot youtube?

Youtube är inte ett svenskt statligt ägt företag.

Youtube ägs av ett amerikanskt privatägt företag, Google.

De skiter väl fullständigt i yttrande- och pressfrihet på sin plattform.

Det enda relevanta för dem är högsta möjliga profit.

Att som SD nu gör när de kräver åtgärder mot Youtube är lika absurt som att kräva att den ena eller den andra ska få ha en monter på svenska bokmässan i Göteborg.

De styrs båda två av privata ägarintressen och har såklart inga särintressen förutom profiten. Vår regering har inte ett smack att säga till om där.

2. Hela SD:s utspel är ett hyckleri.

Det är inte precis en nyhet för någon att Youtube stänger ner kanaler som kan skada plattformens anseende.

Plattformen lever ju på reklamintäkter och när plattformens användare plötsligt gör kontroversiella eller radikala uttalanden eller ställningstagande så blir de oftast, av andra stora etablerade medier, ofrivilligt utsedda till representanter för plattformen i sig, eftersom mediebolagen ser youtube som ett hot som stjäl deras reklamintäkter.

Och detta löser Youtube oftast genom att stänga ner dessa kanaler eller videos.

Det är inte första gången som det händer och det är absolut inte heller den sista. Max Blumenthal, som är en känd vänsterjournalist från youtubekanalen The Grayzone med 124 000 prenumeranter, har fått se mängder av sina videor på youtube raderade.

Videor där han filmar den öppna sionistiska rasismen på Jerusalems gator. Att visa upp den israeliska ockupationslobbyns äkta fula tryne faller inte Youtubes censurmaskin i smaken.

Allt detta finns väl dokumenterat på nätet, liksom även att Wikipedia censurerar diverse kända vänsterpolitiska medier såsom latinamerikanska TeleSUR och Mintpress news.

Även statligt administrerade nordkoreanska kanaler har blivit nedstängda på Youtube.

Inte vid ett enda av alla dessa ovan nämnda tillfällen har vi sett eller hört ens en tendens till fördömande från SD riktade mot varken Youtube eller Wikipedia.

Men så fort en nationalistisk högerkanal blir nedstängd så börjas det ylas högt från SD-politikerna i Kalmar län, främst representerade av Mattias Bäckström

Det är i sig inte dåligt att de reagerar mot vad de uppfattar vara censur.

Det är ju en sund reaktion om man vill stå upp för rättvisa.

Problemet är ju dock att SD bara vill stå upp för press- och yttrandefrihet när det är deras egna åsiktssfär som hotas.

Övriga censurhot mot andra åsiktsströmningar bryr de sig föga om och då är man inte någon försvarare av varken press- eller yttrandefrihet.

Jag hävdar rentav istället att SD är motståndare till pressfriheten.

Detta är ju ett påstående som rätt frekvent kastas fritt omkring mot SD, ofta med hänvisningar till Tyskland på 30-talet, vilket jag personligen tycker är en rätt uttjatad melodi då jag för det första inte tror att varken SD-politiker eller folk i allmänhet blir övertygade av detta argument, och för det andra att jag inte tycker att jämförelsen är särskilt rättvis.

Att partiet är sprunget ur nazismen råder det inga tvivel om.

Men att kleta nazistetiketter på vissa gräsrotsmedlemmar som faktiskt ger sig in i politiken med en ärlig avsikt att förändra samhället till det bättre, är kontraproduktivt ut flera aspekter enligt min mening.

Det stryper debattklimatet och bränner broar mellan väljarna genom det klassiska och destruktiva ”guilt-by-association”-syndromet, där en röst på SD ger väljaren en ofrivillig rasiststämpel.

Jag köper inte såna billiga analyser.

Jag tror att SD har övertygat sina väljare genom att, utan att backa, kritisera den stora invandringen och kriminaliteten på våra gator (betonar just på våra gator, då de är totalt okritiska till vår inhemska kriminella del av överklassen).

Frågor som idag direkt berör och påverkar arbetarklassväljarnas trygghet.

Men för att inte sväva ut alltför långt; om man nu ska ta sig friheten att kalla SD för motståndare till press- eller yttrandefrihet så anser jag att man ska kunna presentera bevis och fakta för sin tes.

Där har SD gjort det lätt för oss kommunister. SD vill nämligen förbjuda den tidningen som vi står och säljer varje fredag utanför systembolaget i Nybro – Proletären.

Den 15 september 2014 så twittrade SD-politikern Kent Ekeroth om att ”i sinom tid” så ska obekväma medier stoppas.

Dagen efter kunde man i Dagens Nyheter läsa om hur SD:s presstalesman Martin Kinnunen tonade ner Ekeroths uttalande, men hävdade ändå att vissa medier ska ”tas bort”.

På följdfrågan om vilka dessa medier är som ska tas bort så pekade Kinnunen ut Kommunistiska partiets tidning, Proletären.

Man kan såklart undra hur en liten arbetartidning med drygt 3 000 prenumeranter kan utgöra ett sånt stort hot för etablerade SD?

För att Proletären är den tidning som tydligast går till storms mot den EU-styrda nyliberala politik som skapar gigantiska klassklyftor och som har blivit hela det politiska etablissemangets livsluft. Inklusive SD:s.

Trots att jag bor i Nybro så läser jag dagligen Oskarshamns-Nytt (eftersom det är en tidning som inte duckar för obekväma frågor) och kommenterar/diskuterar ibland i kommentarsfälten till deras artiklar på Facebook.

Vid flera tillfällen har diskussionsämnet SD och deras syn på pressfrihet dykt upp och varje gång har SD:s representant i Oskarshamn, Leif Axelsson, deltagit i diskussionerna.

Vid minst fem olika tillfällen då dessa diskussioner har uppstått så har jag konfronterat honom genom att presentera Ekeroths och Kinnunens uttalande om att Proletären ska förbjudas.

Den annars alltid så vältalige Herr Axelsson har då undvikt att svara mig – varenda gång. Han har totalt ignorerat mig.

Och det är just där, och först där, som jag tycker att SD blir ett obehagligt parti – när man inte vågar ta i sitt egna partis ställningstaganden som handlar om att begränsa våra grundlagsstadgade rättigheter.

Så länge man tiger om en sån principiellt viktig fråga, så kan man inte kalla SD:s försvar av swebbtv för annat än rent hyckleri och billigt röstfiske…

Johan Karlsson
Ordförande i Kommunistiska partiet Kalmar/Nybro