Rätt till bra bostad

2012-08-24

Publicerad i Östran och Nybro tidning

Ända sedan 15 år tillbaka i tiden, alldeles efter att den första nyliberala vågen börjat sköljas över vårt land, har hyreslägenheterna i Sverige minskat lavinartat. Detta pga borgarnas systematiska omvandlingar av allmännyttiga lägenheter till privata bostäder, vilket fastighetsägarna inte varit sena med att utnyttja.

I dessa tider borde det vara uppfriskande att NBAB går mot vinden och bygger nya hyreslägenheter i kvarteret Grönskog, men när man ser våra kommunpolitiker, ”vänster” som höger, drivas av typiskt marknadstänk när dom sätter priserna på hyrorna känns det mest som en kall högervind. NBAB:s bostadspolitik är en klassfråga.

Istället för att erbjuda billiga lägenheter till fattiga studenter, låginkomsttagare eller den alltmer växande gruppen unga arbetslösa, försöker man attrahera medelklassen eller andra välbärgade människor, vilket leder till att de arbetslösa ungdomarna flyr kommunen i jakt efter jobb och bostad och de flertalet bostadslösa studenterna i Kalmar vänder blicken bort från Nybro. Hur går det ihop med kommunens vision om 25 000 invånare år 2030?

Våra kommunpolitiker förstår helt enkelt inte syftet med ett kommunalt bostadsbolag; att fylla folkets behov av billiga boenden i form av kvalitativa hyreslägenheter. Istället försöker dom driva NBAB som vilket aktiebolag som helst genom att generera så mycket vinst som möjligt på så kort tid som möjligt så att dom kan överösa varandra med överklassförmåner såsom riksdagsarvoden, dyra läsplattor mm.

Johan Karlsson, Kommunistiska partiet Kalmar/Nybro